Blagoslov uskrsnih jela

Blagoslov uskrsnih jela


Nalazimo se u posebnim okolnostima. Stoga ćemo naša uskrsna jela blagosloviti na neuobičajen način.

* Molim vas da ovaj sadržaj objavite preko svojih društvenih mreža kako bi što veći broj naših župljana mogao sudjelovati u blagoslovu hrane uza ovogodišnji Uskrs. Hvala!

Župnikova uskrsna poruka i čestitka

Prvi način:

Pripremite svoj uskrsni stol, stavite jelo na stol, na sredini stola neka bude upaljena svijeća, a glava obitelji neka pripremi blagoslovljenu vodu. Svećenik predvodi blagoslov, a cijela obitelj sudjeluje u molitvi. Pokrenite audio blagoslov i svi zajedno molimo.

Blagoslov uskrsnih jela predvodi fra JosipDrugi način:

Pripremite svoj uskrsni stol s jelima, na sredini stola neka gori svijeća, pripremite blagoslovljenu vodu. Kad su svi članovi obitelji oko obiteljskog stola, glava obitelji započinje slijedeću molitvu.

PREDMOLITELJ: “U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.”

Svi se prekriže i odgovore: Amen.

PREDMOLITELJ: “Svaki obrok nas treba podsjećati na gozbu tijela i krvi Kristove, na Isusovu Posljednju večeru i na lomljenje kruha po kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina. Neka nam zato ovaj blagoslov jela bude znak Euharistije, da u blagovanju ove uskoro blagoslovljene hrane, u zajedništvu i ljubavi svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.”

ČITANJE RIJEČI BOŽJE

PREDMOLITELJ: Iz Evanđelja po Luki!

Kada dođe čas, sjede Isus za stol i apostoli s njim. I reče im: »Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije svoje muke. Jer kažem vam, neću je više blagovati dok se ona ne završi u kraljevstvu Božjem.« I uze čašu, zahvali i reče: »Uzmite je i razdijelite među sobom. Jer kažem vam, ne, neću više piti od roda trsova dok kraljevstvo Božje ne dođe.« I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: »Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.« Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.«
Riječ Gospodnja.

Svi odgovore: Slava tebi Kriste!

PREDMOLITELJ: Slaveći smrt i uskrsnuće Kristovo, pomolimo se, Bogu Ocu svemogućemu da ovaj Uskrs bude na spasenje nama i svemu svijetu. Zajedno odgovarajmo “Gospodine, usliši nas!”

PREDMOLITELJ: Bože, po smrti i uskrsnuću Kristovu si nas otkupio i okupio u svoju Crkvu: daj da živimo kao jedna obitelj u tvojoj ljubavi i slozi, molimo te.

Svi odgovore: Gospodine, usliši nas.

PREDMOLITELJ: Ti si nas po Krštenju, Potvrdi i Euharistiji uskrisio zajedno s Kristom: ne dopusti da nas ikada ponovno nadvlada grijeh i smrt, molimo te.

Svi odgovore: Gospodine, usliši nas.

PREDMOLITELJ: Ti nas po slavljenju Uskrsa obnavljaš u milosti posinjenja: daj da cijele godine živimo kao novi ljudi, molimo te.

Svi odgovore: Gospodine, usliši nas.

PREDMOLITELJ: Ti nas obilno darivaš hranom za dušu i tijelo: ne uskrati nam nikada te hrane, molimo te.

Svi odgovore: Gospodine, usliši nas.

PREDMOLITELJ: Ti si po svome Sinu čudesno hranio gladne: daj da i mi rado dijelimo svoj kruh s potrebnima, molimo te.

Svi odgovore: Gospodine, usliši nas.

PREDMOLITELJ: Oče naš…

Zatim predmolitelj izrekne blagoslovnu molitvu:

PREDMOLITELJ: Pomolimo se.

Bože Oče, po smrti i uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista si obnovio ljudski rod i cijeli svemir. Blagoslovi ovu hranu i piće – ovaj kruh, meso, jaja, povrće i vino – da nam bude znak uskrsne obnove. Daj da svi koji blagujemo ovo jelo ustrajemo u tvojoj milosti i živimo kao novi ljudi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Zatim predmolitelj poškropi blagoslovljenu hranu posvećenom vodom te zaključi blagoslov ovim riječima: Ispunio nas Gospodin radošću otkupljenja. Dao nam obilato uživati plodove našega rada. Obdario nas međusobnom ljubavlju i milosrđem prema potrebnima. Blagoslovio nas svemogući Bog Otac i Sin i Duh Sveti. Amen.

Sretan Uskrs!

 

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!