Knin – “Put križa”

Dana 4. ožujka, na prvi korizmeni petak 2022. godine blagoslovljen je novi Put križa u crkvi GVHKZ u Kninu. Blagoslov postaja predvodio je župnik fra Josip Gotovac, koji je prije blagoslova istaknuo važnost puta križa u našim crkvama. Put križa je sastavni dio svake crkve. Promatrajući postaje Kristove muke, vjernici proživljavaju patnju koju je Krist za nas podnio. Razmatrajući Kristovu Muku, shvaćamo tajnu našega križa, kojega u životu nosimo.

Autorica Puta križa u Kninu je akademska umjetnica č. s. Zdravka Milić, a troškove su financirali župljani župe sv. Ante u Kninu. 

Po pregorkoj Muci svojoj, Gospodine, smiluj se nama i cijelome svijetu!

Pristup

Gospodine, Tajni, Veliki, Svesilni i Dobri! Ti si izvor i cilj naše ljubavi. Tvoj Sin Isus Krist na sebe je uzeo patnje ljudskog života. Prihvatio je sve ono što i nas tišti, muči, zastrašuje i uznemiruje.

Ne želim biti dio svjetine, ni okrutnih vojnika, ni hladnokrvnih ubojica koji sjede na sudištu. Put križa pratit ću iz ljubavi prema Kristu.

Molim te, Kriste i za sve koje ovaj svijet nepravedno sudi i ugnjetava. Molim te za žrtve rata i nasilja, za suce, za policajce, za vojnike, za vlastodršce, za liječnike, za majke koje su učinile ili razmišljaju o abortusu, za očeve koji su zanemarili svoje obitelji… Gospodine, probudi naše pospano srce na obraćenje…▲▲▲

 Puna tuge…

 

Prva postaja: Isusa osuđuju na smrt

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Pilat sjedi na sudačkom prijestolju, a pere ruke od osude koju će izgovoriti. Vjerski službenici imaju samo jedno na umu: kako se riješiti Isusa jer remeti njihov autoritet.

Isusa sude, a nitko osobno ne želi prihvatiti odgovornost. Pilat ne nalazi krivicu, pa pere ruke u znak skidanja odgovornosti sa sebe.

Isus Krist doživljava sudbinu mnogih koji su nepravedno optuženi i osuđeni. Oni koji u gomili uzvikuju parole odlučuju o životu i smrti. Nije to sud ni pravda, to je ozakonjenje ugnjetavanja i stradanja nevinoga. Nitko osobno nije odgovoran, a ipak Isus mora na križu umrijeti.

Gospodine Dobri, i ja sam često krivo shvaćen i krivo optužen. Daj mi snage izdržati. Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

 

Druga postaja: Isus prima na se križ

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Isusu je dosuđena kazna i predan je u ruke izvršitelja.

Kroz tvoje dlanove i kroz tvoja stopala Gospodine, pod udarcima čekića, proći će tupi i hrapavi čavli. Zatim će uspraviti tvoj križ i na njemu ćeš umrijeti… Ovakav oblik smrtne kazne, namijenjen je zločincima.

Osuđeni Isus je već psihički i fizički izmučen. Sinoć nije spavao, noć je bila tjeskobna. Znao je sve što mu spremaju. U agoniji maslinskog vrta, bol je bila tolika da mu je zajedno sa znojem i krv tekla. U takvoj psihičkoj tjeskobi, Isus se podlaže volji Očevoj.

Ljudi su Sina Božjega pretvorili u političkog zločinca. Spasitelja su proglasili neprijateljem naroda. Okružen je vojnicima, a na ramena mu je natovaren križ. Više nema povratka. Ubit će ga.

Gospodine, i mi imamo životne strahove, imamo negativne osjećaje. Ponekad smo prisiljeni nositi teret kojega nam drugi spremiše, a bojimo se i nemamo snage… Gospodine, u Tebi je naša snaga. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

 Treća postaja: Isus pada prvi put pod križem

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Počelo je to već u Betlehemu. Rodio se u štali, jer za njih nije bilo mjesta u svratištu: već kao novorođenče suočen je s hladnoćom noći – noći prirode i noći ljudskog neprihvaćanja i odbacivanja.

Iako je činio samo dobro, odbačen je. Nemoćan je pod teretom prijateljeve izdaje, ludog sudskog procesa, bičevanja, trnove krune i križa koji mu je na ramenima. Taj križ je stvarno pretežak. Isus Krist pada pod njegovom težinom.

Oče nebeski, i naš je život, od ranog djetinjstva, težak. Nosimo biljeg svojih križeva. Često nam treba snage koja nadilazi naše mogućnosti. Često padnemo pod svojim križem. Ti si, Gospodine pao, i mi padamo. Pomozi nam ustati. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Četvrta postaja: Isus susreće svoju svetu Majku

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Kad dijete doživi uspjeh, otac i majka su sretni, grle svoje dijete i smiju se s njime. Marijino dijete, Isus, nije doživio uspjeh, doživio je potpun krah, propala mu je ovozemaljska karijera. Kako se osjeća majka koja gleda takvog poraženog, poniženog i od mnogih odbačenog sina. Dobri Marijin Sin podnosi kaznu zločinaca, njezinog Božanskog Sina proglasili su bogohulnikom. Ljudska zloća vrlo lako izokrene stvari naglavačke. Zločinci pričaju o milosrđu, a kukavice o hrabrosti. Majka sve to gleda i u sebi proživljava neizrecivu bol.

Marijin i Isusov pogled su se sreli i zastali. Oboje pate: Sin zbog majčine boli, a Majka zbog svoga ljubljenoga Sina.

Oče nebeski, darivatelju života, ti si odredio da imamo poseban odnos s našim majkama. Majke su prve osobe na listi povezanosti. One su nas rodile, hranile, njegovale… Gospodine pomozi nam da ne zamagli naš odnos s dragim roditeljima. Blagoslovi naše roditelje, a ako su preminuli, nagradi ih vječnim životom.  ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Peta postaja: Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Jesu li se Isus Nazarećanin i Šimun danas prvi put sreli? Je li Šimun bio među mnoštvom koje je slušalo Isusovo propovijedanje? Je li Isus nečim privukao Šimuna da mu pomogne nositi križ ili je prisiljen? Odgovore ne znamo, ali znamo da Šimun nakon ovoga nije isti. Dok pomaže osuđenom Isusu, on osjeća da se upravo proljeva krv nevinoga, a ne može učiniti ništa više doli mu skratiti muke. Isus i Šimun su ispod istoga križa.

Oče nebeski, Izvore života i istine, kao što je Šimun pomogao nositi križ tvome Sinu Isusu Kristu, tako je On ispod naših križeva. Krist je s nama i pomaže nam nositi križ. Time Krist ulazi u naše živote, hrabri nas i sokoli: „Tko ustraje do kraja, taj će se spasiti!“. Gospodine, daj nam snage znati pomagati i prihvatiti da nam se pomogne. Amen ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Šesta postaja: Veronika pruža Isusu rubac

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Usred vreve, buke, bezdušnog dobacivanja i vrijeđanja, odvija se jedan posve osoban susret. Od prije se poznaju. Ona mu pruža rubac i pomaže mu obrisati krvavo čelo, lice i oči. U svoj svojoj boli i iscrpljenosti, može li prepoznati Veroniku? Veroniku niti ne zanima hoće li je Isus registrirati da mu pomaže, ona samo želi pomoći Učitelju. Želi ublažiti bol, obrisati ga tek da vidi kud izmučen hoda.

Nakon što je učinila tek malu gestu, dobila je neprocjenjivi dar. Taj dar su krv, znoj i prašina pomiješani na njezinom rupcu. Iako bi najradije taj rubac oprala, ipak ga stavlja na posebno mjesto da joj uspomena ne bude isprana.

Ponekad male stvari u životu znače puno, naizgled beznačajno najedanput postane neprocjenjivo vrijedno. Svakodnevni događaji, ma koliko bili ružni, oni su naš život. Beznačajni događaji postaju naš veliki trag života: „Što god učinite jednome od najmanjih, ne će vam ostati nenaplaćeno, pa bila to samo čaša hladne vode…“

Oče nebeski, daruj mi nježno srce žene Veronike da se usudim činiti male stvari iz ljubavi. Utisni sebe u mene i moju dušu, da te mogu spremiti u sebe i čuvati te cijeloga svoga života. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

 

Sedma postaja: Isus pada drugi put pod križem

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Tijelo Isusovo je izmučeno i iscrpljeno, u glavi mu ponestaje bistrine, srce teško udara zbog previše izgubljene krvi,… teško diše. Uza sve ovo, na njegovim ramenima je ogroman drveni križ.

Prije ovoga strašnoga dana i Muke, Isus je hodao zemljom čineći dobro i ozdravljajuće sve kojima bijaše ovladao đavao – zapisao nam je Evanđelist Ivan. Pomagao je svima potrebnima: liječio ih, spašavao i izgonio zloduhe. Sada je ostao sam, posve sam, napušten, opterećen, doživljava potpuni slom. Opet pada na zemlju, ali ne odustaje – za malo vremena teško ustaje i nastavlja hod prema tjelesnoj smrti.

Bože Tješitelju, kad padnem i ja pod svojim križem, ne ostavljaj me, ohrabri me, utješi me i probudi u meni žar vjere da padovi nisu najbitniji, nego da je bitno ustajanje… Gospodine budi sa mnom u mome padu i podigni me. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Osma postaja: Isus tješi jeruzalemske žene

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Žene je Bog obdario da mogu proniknuti dubine srca. Žene Jeruzalema stajale su uz put kud je trebao proći. Sigurno da su ga slušale i prije dok je propovjedao, a sad ga je snašla smrtna presuda. Znale su da takvo što nije zaslužio, ali okrutni Poncije i židovska svjetina tražila je krv govoreći: „Bolje da jedan čovjek umre za narod nego da cijeli narod propadne“. Isus je žrtveno janje.

Jeruzalemskim ženama koje su jednostavno nemoćno plakale nad Isusovom sudbinom, Isus kratko poručuje: Ne plačite nada mnom. Nije moja muka ono što treba oplakivati. Moja muka je put ljubavi za vas. Plačite nad svojom djecom da ne zastrane na životnom putu…“

Sine Bože koji suosjećaš s nama, žao nam je za sve naše krive postupke kojima narušavamo našu povezanost s Tobom i s ljudima oko sebe. Daruj nam osjetljivo srce koje ima smisla za potrebe bližnjih. Upali ljubav u nama po kojoj ćemo biti prepoznatljivi. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Deveta postaja: Isus pada treći put pod križem

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

I po treći put pada pod križem. To znači da je Isus potpuno iscrpljen. Snaga ga je napustila. Osjeća se da je došao do dna, sasvim slomljen pod teretom križa. Više nije važno tko je krivac i koji je uzrok. Treba mu zadnja slamka spasa.

Sve je prestalo, svijet oko njega se gasi. Ostala mu je samo patnja i bol.

Drugima je vraćao vid, a sada gotovo ništa ne vidi. Liječio je hrome noge, a njegove sada klecaju. Vraćao je sluh gluhima, a sada od boli više ništa ni ne čuje… Sve mu se pretvorilo u bol i nemoć.

No, još će jednom ustati i doći do mjesta razapinjanja. Predat će se ko janje za klanje.

Bože, Snago naša, u svemu što proživljavamo, ti nas držiš za ruku, živiš i patiš s nama. Uvijek nas pozivaš da ne odustanemo. Tvoj poziv je da te slijedimo.

Budi Gospodine naš voditelj, autoritet, Učitelj i svjetlo svijeta. Budi naša snaga jer ti si naš život. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Deseta postaja: Isusa svlače

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Isuse, sve ti oduzimaju. I ono malo odjeće skidaju s tebe. Žele te potpuno posramiti.

Na mnogo mjesta u Evanđelju čitamo kako si govorio: „Ja sam svjetlo svijeta, ja sam vrata, ja sam kruh, ja sam dobri pastir…“

Dan prije svoje Muke, s učenicima Isus je blagovao Pashu. Bila mu je to posljednja večera na kojoj je promijenio svijet kad je uzeo kruh u svoje svete i časne ruke i izgovorio najsvetije riječi riječi: „Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje“. Uzeo je i kalež s vinom: „Ovo je moja krv, koja se za vas prolijeva“. Zaista, Isus predaje svoje tijelo i prolijeva svoju svetu krv za svakoga od nas.

Bože, Stvoritelju, Ti si nas oblikovao, ti si udahnuo u nas dah života, oživio si nas na svoju sliku. Iako bismo trebali biti odraz tebe, svoga Stvoritelja, mi često svoje tijelo obezvrijedimo lošim i neodgovornim ponašanjem.

Gospodine, obuci nas u sebe i zaštiti od sramote ovoga svijeta. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Jedanaesta postaja: Isusa pribijaju na križ

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Prije nego je krenuo montirani sudski proces pred Pilatom, znala se presuda. „Poći ćeš na križ“ – presudio je Pilat i oprao ruke. Pribijanje na križ je vrhunac nasilja nad nedužnim Isusom. Ovo je i vrhunac boli koju Gospodin podnosi. Kroz ruke i noge prolaze mu čavli.

Više nema ni trunak slobode, prikovan je na križ s kojega nema silaska dok je živ. Ovo je njegova posljednja postaja. Isusova misija na našemu svijetu, privodi se kraju.

Podsjetimo se: ljudska mržnja nema kraja. Ona smišlja laži, krivo optužuje, krivo svjedoči, traži krv nevinoga, likuje nad nemoćnim. U takvom svijetu živimo.

I u naše vrijeme „otac laži – đavao“ djeluje. On i danas krivo optužuje nedužne i dobre. On i danas širi propagandu laži kroz hajku na Crkvu Kristovu. I danas on djeluje kroz ubijanje nerođenih. I danas taj „otac laži“ uvjerava ljude da se vode samo materijalnim, a da zanemare duhovno. I danas se dobri i nevini pribijaju na križ.

Bože, Stvoritelju, u nama se ponekad pojavi strah od izloženosti, strah od toga da ćemo biti osuđeni. Ponekad se osjećamo tjeskobni.

Oslobodi nas Gospodine, svakog oblika straha. Oslobodi nas djelovanja sotoninog u našem okruženju. Gospodine, pomozi nam da ostanemo slobodni, unatoč križevima. Izlij na nas silu Duha Svetoga da ostanemo vjerni Tebi do kraja života. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

  

Dvanaesta postaja: Isus umire na križu

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Isusov pogled se gasi. Još može tek pustiti nekoliko krikova i vapaja Ocu nebeskom. Ovdje patnja prestaje. Isus je umro na križu. U tom trenutku pokrenule su se sile nebeske i zemaljske. Zaglušujuća grmljavina, udari munja i potres, kao da su krik s neba na ljudsku oholost i zloću. Čovjek je ustao na Boga, a nebo ga strašnom bukom na to upozorava. Hoće li čovjek otvoriti oči i progledati.

Terorizam, ratovi, nepravde, ubojstva, otimačina i nemoral ne nastaju sami od sebe. To su ljudski proizvodi. Kad čovjek okrene leđa Bogu i dozvoli da ga đavao obuzme onda niti ne zna činiti išta drugo doli grijeha i od divnoga svijeta pravi pakao. Isusova smrt na križu je poziv na obraćenje.

Satnih, poganin, skrušeno ispovijeda svoje zastranjenje riječima: „Zbilja ovaj bijaše Sin Božji“

Bože, Oče na nebesima, molimo te da svaki dan svetimo tvoje sveti ime. Oslobodi nas svakog oblika zastranjenosti. Otvori nam oči da prepoznamo tebe u svakom čovjeku. Vatra tvoje ljubavi, koja je za nas umrla na križu, neka još jače gori u našem srcu. Gospodine, spasi nas. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Trinaesta postaja: Isusa skidaju s križa

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Nakon što je Isus predao duh svome Ocu nebeskom i kad su se nakon velikog nevremena svi vratili svojim kućama, pod križem su ostali samo oni najvjerniji, oni koje je samo ljubav tu zadržala. Tu je majka Marija i ljubljeni učenik Ivan i nekoliko prijatelja i prijateljica.

Izmrcvareno mrtvo tijelo pažljivo su skinuli s križa, oprali ga i omotali ga u plahte. Beživotno tijelo u svoj naručaj primila je prežalosna majka Marija. Nekada je u svom naručju držala malog nasmijanog Isusa, a sada ga, uplakana, posljednji put dodiruje svojim rukama.

Teško je riječima izreći bol koja joj je prolazila srcem. Sjetila se onih riječi starca Šimuna da će joj „mač boli probosti dušu“. Upravo je živjela taj trenutak.

Bezgrešna majko Marijo, koja si prihvatila smrt vlastitog Sina s vjerom da nije umro uzaludno, nego da je mukom otkupio grešnoga čovjeka, ulij tu nadu i vjeru u naša srca. Budi jakost svim majkama koje oplakuju svoju djecu. Oslobodi nas mržnje i ojačaj našu vjeru. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Četrnaesta postaja: Isusa polažu u grob

Klanjamo se, tebi Kriste, i blagoslivljamo Tebe!

Jer si svojim svetim križem, svijet otkupio!

Pogled u grob označava smirenje. Predajemo zemlji ono što je od zemlje uzeto. Vraćamo se u prah od kojega smo sačinjeni. Zemlji zemaljsko – nebu nebesko.

Pred grobom, život je zaokružen. Više se ne može ništa dodati ni oduzeti. Ali, grob u nama budi nadu. Kad tijelo predamo grobnoj tamu, u nama se pali svjetlo vjere života vječnoga.

Ovo nije kraj, ovo je most zemaljskog i nebeskog. Nad polaganjem Isusova tijela u grob počinje uskrsno jutro, uskrsna nedjelja.

Sam je rekao: „za tri dana ću uskrsnuti“. Hrabreći svoje učenike, često im je govorio: „Ne bojte se, ja sam s vama do svršetka svijeta.“ Bog nas nije ostavio ni napustio.

Gospodine Isuse Kriste, Ti poznaješ tajnu smrti. Oslobodi nas straha pred ovom tajnom koja nije svršetak svega, nego je početak svega onoga što si nam pripravio. Gospodine, osnaži nam vjeru. Amen. ▲▲▲ Slava Ocu… Smiluj se nama, Gospodine – smiluj se nama!

 

Zaključak

Oče nebeski, Tvoj Sin je došao na svijet da bismo imali puninu života, da nam otvori oči da vidimo dalje od ovoga zemaljskoga. Tvoj Sin, Isus Krist, otkupio nas je od vječne osude i pokazao nam put.

Prati, Gospodine, naše korake i sačuvaj nas od stranputice. Amen

 

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!