U Kninu, u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta obilježen je “Dan mučenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja”  misom zadušnicom na kojoj je sudjelovalo stotinjak vjernika. Misno slavlje koncelebrirala su braća fratri kninskog samostanskog okružja (Fra Josip Gotovac, Fra Mario Lemo, Fra Božo Ančić, Fra Ante Čavka i Fra Jakov Dževrnja Viro). Za tu prigodu ispred glavnog oltara postavljena je slika s fotografijama 44 ubijena fratra tijekom i nakon II. svjetskog rata.

Na početku misnoga slavlja, gvardijan je u pozdravu istaknuo da je taj dan izabran za sjećanje na ubijene fratre jer su na današnji dan  ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Njima pridružujemo i ostale fratre koji su ubijeni u razdoblju od 1942. do 1948. godine. Ubojice fratara naše Provincije su bili nacisti i komunisti. Fratri su žrtve svoga svećeništva. Pozvao je da se trebamo sjetiti i svih vjernika civila koji su na slične načine stradali bez ikakve krivnje, samo zato jer su vjernici i domoljubi.

Predvoditelj misnig slavlja pozvao je vjernike da mole i za ubojice fratara i vjernika, da se obrate, da otkriju mjesta gdje žrtve počivaju.

Na kraju mise molili smo molitvu odriješenja za ubijene fratre naše Provincije.

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!