Proslava Naše Gospe, Biskupija, 11. rujna 2022. godine

Proslava Naše Gospe u Biskupiji, 11. rujna 2022. godine

Proslava svetkovine Gospe velikog hrvatskog zavjeta bila je u nedjelju 11. rujna u Biskupiji kod Knina, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Svečano misno slavlje i procesiju s Marijinim pralikom na ostacima starohrvatske bazilike Sv. Marije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Okupili smo se ovdje u Biskupiji kod Knina na mjestu za koje nas veže povijest našeg naroda i gdje su korijeni vjere pradjedova. Ovdje gdje se sačuvala uspomena na odanost i pobožnost našeg naroda zagovoru Blažene Djevice Marije. Tu gdje je pronađen najstariji Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti – nazvan i Pralik ili Gospa od velikog hrvatskog krsnog zavjeta iz druge polovice 11. stoljeća, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako u Gospinom liku iz Biskupije živi pobožni duh hrvatskog vjernika. Upravo pod tim Gospinim likom događala se duhovna obnova našeg naroda pred četrdesetak godina u prijelomnim vremenima. Stao je narod pred nebesku Majku, na koljena i s krunicom u ruci. Napravljeno je više replika ovog Gospina lika koji je kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća obišao sve biskupije i okupio vjernički narod 1984. na Mariji Bistrici – na Nacionalni euharistijski kongres. Ovaj parlik Gospe postaje simbolom Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, još od kneza Branimira koji se 879. Zaklinje na vjernost Kristovu namjesniku – svetom ocu Papi.

Prošlost. Povijest. Tolika prohujala burna vremena. Današnjica s novim i drugačijim izazovima u kojima opet postaje glavno: sačuvati vjeru u Krista Spasitelja, ustrajati u molitvi Gospi za njezin zagovor, sačuvati vrijednosti, sačuvati čovjeka kako ga je Boga stvorio, sačuvati obitelj, zajedništvo, poštenje, domoljublje i čovjekoljublje. U vjeri gledati u budućnost, s nadom, pouzdanjem i zalaganjem – činiti što je do nas, kazao je biskup.

Kazao je kako su Hrvati bili i jesu, a potrudit će se valja da i ostanu Marijin narod, koji vjeru čuva, svjedoči i na mlađe prenosi. Molimo se zato danas Gospodinu da i nas ozdravi, da nas cjelovito izliječi i srce i misli i riječi i djela – svakog ponaosob i cijeli narod. Da dođemo k sebi i vratimo se u potpunosti svome Bogu Ocu po življenju evanđelja, po ljubavi prema bratu čovjeku pored sebe, po nesebičnosti i poštenju, po snazi praštanja koje tražimo i koje smo spremni udijeliti. Pozvani smo živjeti kao braća i sestre jednog nebeskog Oca. Možemo biti istinski njegovi, samo ako to želimo i ako krsni zavjet očuvamo, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Župnik i gvardijan u Kninu fra Josip Gotovac kazao je kako je Gospin pralik simbol hrvatske povijesti, vjere i zajedništva. Ovaj dan je za nas značajan jer nas veže sa našom prošlosti i da je nam snagu za budućnost. Čovjek koji se oslanja na temelje koji su satkani od predaka, zna kakva će mu biti budućnost, kazao je fra Josip Gotovac. Sve vjernike je pozvao i na sudjelovanje na susretu obitelji Šibenske biskupije koji će se održati u subotu 8. listopada.

Izvor: Šibenska biskupija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!