Poziv na zajedništvo o očuvanju ljudskih sloboda: za život bez ucjena

Poziv na zajedništvo o očuvanju ljudskih sloboda: za život bez ucjena

Draga braćo i sestre, cijeli svijet ima problem. Taj problem je SARS-COV-19 ili Corona. Osim zdravstvenog problema uzrokovanog Coronom, vidimo da je cijeli svijet u svojevrsnom ratu. Ovom prilikom izražavamo istinsko ljudsko i kršćansko suosjećamo sa svim teško bolesnima od Corone i njihovim obiteljima, i molimo Božju milost za one koji su preminuli.

Ovo je vrijeme velikih  iskušenja. Unatoč teškoćama, kao vjernici, ne smijemo se dijeliti na bolesne i zdrave, niti na cijepljene i necijepljene. Hoće li se netko cijepiti ili ne – to je njegovo osnovno ljudsko pravo. To pravo ne smije ni država ni itko drugi uvjetovati radnim mjestom i egzistencijom.

Prema svim znanstvenim istraživanjima, cijepljeni i necijepljeni mogu širiti virus i biti teško bolesni i umrijeti. Dakle, sva dostupna cjepiva ne ulijevaju preveliko povjerenje, a neki ga se s pravom boje primiti u svoje tijelo, moramo i to razumjeti i poštivati. Za ni jedno cjepivo, ni proizvođač ni država nisu preuzeli odgovornost u slučaju teških nuspojava.

Službeni stav Katoličke Crkve o cijepljenju protiv zaraznih bolesti jest: ono mora biti dobrovoljno, bez pritiska koji bi našu dobrovoljnost doveo u pitanje. Štoviše, svaki pacijent, prije nego prima u svoje tijelo neku supstancu, mora biti detaljno informiran o toj supstanci: o sastavu, o blagodatima i mogućim štetnim posljedicama. Kad je dovoljno informiran, onda može dati slobodni pristanak – to se zove: informirani pristanak.

Papinska akademija za život, po pitanju primanja cjepiva, ističe načelo dobrovoljnosti. Prema tomu, cijepljenje nije moralna obveza i zato mora ostati u domeni slobodnog odabira svakog pojedinca.

Ovo nije promoviranja ni odvraćanja po pitanju cijepljenja. Ovo je ohrabrenje za očuvanje načela slobode i dobrovoljnosti, koje mora biti lišeno bilo kakvog oblika pritiska ili ucjene, pogotovo ne ucjene radnim mjestom.

Draga braćo i sestre u Kristu, poštujmo svačiji izbor. Branimo i stanimo u zaštitu onih kojima se, zbog ne cijepljenja, oduzima pravo na rad. Neovisno o tome tko se cijepio ili nije, zajednički branimo prava ugroženih pojedinaca i obitelji. Ako dozvolimo da se danas ugrožava pravo i sloboda jedne skupine ljudi, znajmo da je samo pitanje vremena kad ćemo i sami doći na red i biti u istoj situaciji kad smo potrebni podrške drugih. Sve više se govori i o cijepljenju djece. Stoga vas pozivamo na zajedništvo i solidarnost sa svakim čija je sloboda ugrožena. Ta solidarnost podrazumijeva zajedničko nastupanje u obrani onih koje se ucjenjuje cijepljenjem za očuvanje radnih mjesta i egzistencije njihove obitelji.

Molimo Boga da nas obdari s dovoljno razboritosti i mudrosti da sve ove događaje gledamo kao znakove vremena te da uz Njegovu pomoć otklonimo svaki oblik straha iz svoga srca, ali i da se borimo za očuvanje dostojanstva svakoga čovjeka, poštujući pravo na slobodan odabir. Potičemo vas na osobnu i obiteljsku molitvu.

I ovom prilikom: stavljamo se pod zaštiti sv. Mihovila, Bl. Dj. Marije i Svih Svetih. Trebamo Gospodina, ali trebamo i jedni druge!

Bog vas blagoslovio!

Vaši svećenici: Fra Josip Gotovac, Fra Mario Lemo, Fra Božo Ančić, Fra Ante Čavka i Fra Jakov Viro

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!