Proslava Svete Marije u Biskupiji, 12. rujna 2021.

Ovogodišnja proslava  Naše Gospe u Biskupiji okupila je mnoge hodočasnike iz Knina kao i susjednih mjesta. Uočnicu, na temeljima bazilike koja čuva memoriju na dobrog hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira, proslavili smo misom bdijenja i klanjanjem pred Presvetim. Misno slavlje i prigodnu propovijed predvodio je fra Josip Gotovac, župnik, a klanjanje pred Presvetim fra Mario Lemo, župni pomoćnik. Molitvu smo započeli u 19 sati.

Na dan proslave naše Gospe, u nedjelju, 12. rujna okupilo se oko 800 vjernika koji su se zbog jakoga sunca raštrkali po okolnoj hladovini. Prije početka mise, mnogi vjernici su se ispovjedili. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas, a koncelebrirali su Fra Josip, Fra Mario i Fra Božo. Prije početka procesije župnik je pozdravio hodočasnike i u kratko ih upoznao s važnošću mjesta na kojem smo se okupili slaviti Boga i Našu Gospu. Poslije toga krenula je procesija oko starohrvatskog groblja. Procesiju je animirao fra Mario Lemo.

U nadahnutoj propovijedi mons. Ante je istaknuo pobožnost našeg hrvatskog naroda prema Gospi. Ona je naša Majka, koju rado zazivamo za pomoć. A Preko Majke Marije, dolazimo do njezinoga Sina Isusa Krista. Također je naglasio i važnost mjesta na kojem smo se okupili. U nastavku se spomenuo osobne uspomene kada se prije 40tak godina u Biskupiji, oko crkve Svete Marije, okupilo više tisuća vjernika. Tada je, biskup se prisjetio, on osobno pjevao plač Jeremije proroka: “Pijemo za novac vodu svoju, moramo plaćati za drva vlastita.” (Tuž5,4). Razumijevanje tih riječi mnogim je vjernicima krenula suza niz lice.

Pred kraj župnik je zahvalio Bogu i Gospi na ovome danu. Zahvalio je i svima koji su pomagali oko uređenja i čišćenja prostora okoc crkve kao i svima koji su na bilo koji način pomagali (obitelj Dreno, D. Galić sa suradnicima, J. Gutić, zbor sv. Ante,…)

Misno slavlje završilo je vraćanjem Gospina pralika u crkvu Naše Gospe.

Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, moli za nas!

U nastavku pogledajte kako je izgledala proslava Naše Gospe 1975. godine, a potom slijedi ovogodišnja proslava u nekoliko fotografija

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!