Knin: Proslava sv. Ante, 13. lipnja 2021.

Dana, 13. lipnja svečano je proslavljen sv. Ante, zaštitnik župe i Grada Knina. Jutarnje mise u crkvi sv. Ante slavili smo u 6, 7 i 8 sati. Za vrijeme misa vjernici su imali priliku za ispovijed. U 9:30 sati formirana je procesija od crkve sv. Ante do crkve GVHKZ. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika i hodočasnika (Promina, Kistanje, Miljevci, Vrlika, Kijevo, Vrpolje,…). Kip su nosile različite skupine vjernika: vatrogasci, hrvatska vojska, prosvjetni djelatnici, medicinske sestre, policajci i HKD “Napredak”.

Procesiju i misu predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Koncelebrirali su fra Mario Lemo, fra Božo Ančić i fra Josip Gotovac. U homiliji biskup Rogić kazao je kako sveti Ante i danas poučava živjeti po evanđelju, po Kristovoj zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu. „Uvijek željeti drugima samo dobro. Ravnati se Isusovim zlatnim pravilom: Ne činiti drugome što ne bi volio da on učini tebi. Kako bi svijet mogao preko noći biti drugačiji kad bi ljudi prihvatili evanđelje, zapovijed ljubavi i Isusovo zlatno pravilo za odnose među ljudima. A tako se postaje i ostaje Kristov“, kazao je biskup.

Istaknuo je kako je sveti Ante neumorno poučavao, bodrio, vjernike hrabrio da ustraju u krepostima usprkos poteškoćama. „Kreposti, vrline su darovi Duha koje treba uzgajati u svojoj duši. Kao što su apostoli na Duhove govorili drugim jezicima tako je sveti Ante kršćanske vrline smatrao govorom – svjedočanstvom za Krista: bilo da se radi o poniznosti, skromnosti, strpljivosti, poslušnosti. Ako ove kreposti živimo onda svojim životom govorimo. Ili kako bi rekao sveti Ante: „Njima govorimo kad ih drugima pokazujemo životom. Riječ je živa kad govori život. Neka zato prestanu riječi, a neka progovore djela.“ Živjeti jedni za druge, na to smo pozvani, tada smo Kristovi i tada govore djela, poručio je u homiliji, između ostaloga, biskup Rogić.

Prema običaju, poslije misnog slavlja, predstavnici gradskih vlasti i institucija Grada Knina okupili su se na zajedničkom druženju u samostanu.

Večernju misu predvodio je fra Filip Čogelja, a poslije mise je bio blagoslov cvijeća i djece. Na završetku je župnik zahvalio Bogu i Sv. Anti.

Sveti Ante, moli za nas!

Slijedi fotozapis:

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!