Đakonsko ređenje fra Nikole Žulja u Gračacu, 18. siječnja 2021.

Predvodeći euharistijsko slavlje u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u župi Gračac u subotu 16. siječnja gospićko-senjski biskup Zdenko Križić zaredio je za đakona člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Nikolu Žulja iz župe Knin.

U slavlju su još sudjelovali provincijal o. Marko Mrše, župnik fra Ivan Šimunac, kninski gvardijan i župnik fra Josip Gotovac, dekan i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini o. don Josip Šimatović, župnik u Donjem Lapcu, Borićevcu i Zavalju don Dino Rupčić, župnik Lišana fra Božo Mandarić, župni vikar u Udbini don Ante Luketić, župni vikar u župi Gospe Lurdske u Zagrebu fra Kristian Radas, koji je ujedno navijestio evanđelje svečanim napjevom, te odgojitelji bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivan Režić i fra Domagoj Volarević.

Biskup Križić u propovijedi je istaknuo kako đakoni trebaju biti ljudi posebnih kvaliteta te činiti djela ljubavi i služenja kako bi mogli zračiti posebnu privlačnost i druge privoditi Kristu. Nakon homilije, biskup je podijelio sakrament svetoga reda đakonata fra Nikoli Žulju. Potom je novozaređeni đakon, uz asistenciju fra Kristijana Radasa, obukao službenu liturgijsku odjeću: štolu, znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakon je primio evanđelistar iz biskupovih ruku, a potom je pristupio služenju kod oltara u prinosu darova.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal o. Marko Mrše, zahvalivši biskupu, odgojiteljima, rodbini i prijateljima novozaređenog đakona te svima koji su fra Nikolu do sada pratili na njegovu životnom i duhovnom putu. Misno slavlje, na kojem je pjevanje predvodio zbor franjevačkih bogoslova predvođen prof. Perom Prosenicom, završeno je himnom „Tebe Boga hvalimo“. Svoj đakonski praktikum fra Nikola će obnašati u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Izvor: IKA

Ostale fotografije pogledaj na linku:

FOTO Đakonsko ređenje u Gračacu – IKA

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!