Misno slavlje o petoj godišnjici posvete crkve GVHKZ u Kninu, 4. kolovoza 2020. godine, predvodio je gvardijan samostana sv. Ante u Kninu fra Josip Gotovac uz koncelebraciju fra Maria Leme, fra Bože Ančića, fra Filipa Čogelje, i fra Marka Durana.

Zbog olujnog nevremena na misu su došli samo oni najhrabriji (oko 150 vjernika). Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem gđe Milke Tomić i orguljašice s. Ivane Oltran. Poslije mise imali smo blagoslov s Presvetim sakramentom kojega smo molili za cijelu Domovinu.

U nastavku možete pročitati prigodnu propovijed:

Godišnjica posvete crkve GVHKZ u Kninu – 4. kolovoza 2020.

Zgrada crkve je prikladno uređena dvorana za slavljenje sakramenata. Svi detalji crkve su simbolični, oni odražavaju duh naše vjere, ali i sklad i praktičnost za obavljanju svete službe. Kad zgrada crkve bude završena, na početku stavljanja u funkciju biskup posvećuje taj prostor. Mi smo to učinili na današnji dan 4.kolovoza prije pet godina (2015.). Osim što je crkva važna građevina u svakom mjestu, osim što je ona prostor okupljanja vjernika, osim što je crkva prostor zbližavanja ljudi, zgrada crkve nadilazi društvenu dimenziju. Ona je, SVETI utočišni prostor.

Ulaskom iz vanjskog svijeta u crkvu, mi iza sebe ostavljamo jedan svijet, a ulazimo u drugi i drugačiji, osjećamo svetost prostora. Naše crkve su mjesta u kojima vjernici sudjeluju s Isusom za stolom posljednje večere – oltar – centar svake crkve – a oltar je sam Krista koji se daje za nas (“Uzmite i jedite…”)

Poslanica Korinćanima: „Braćo! Božja ste građevina. Po milosti Božjoj koja mi je dana ja kao mudri graditelj postavih temelj, a drugi naziđuje; ali svaki neka pazi kako naziđuje. Jer nitko ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je postavljen, a taj je Isus Krist.“

U ovoj kratkoj rečenici sv. Pavla sadržano je najbolje tumačenje naših crkava. Svaki član crkve naziđuje i gradi Crkvu na temelju Isusa Krista.

Evanđelje po Ivanu: „U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užetâ te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima.“

Građevina hrama zaslužuje svetost i uzorno ponašanje. Crkve nisu tržni centri ni popularna okupljališta. Crkve su sveti prostori posebnog susreta s Bogom i nitko nema pravo svojim ponašanjem umanjivati ili oskvrnjivati svetost Hrama.

Crkva Gospe Velikog Hrv. Kr. Zavjeta vezana je uz vjernike Grada Knina, ali i pobjedu u Domovinskome ratu… Ova crkva je zavjet našega naroda Bogu za dar slobode i jedinstva. Ova crkva građena je zalaganjem cijelog hrvatskog naroda ali i civilnih vlasti na razini Rh ali i Grada Knina. Svima koji su doprinijeli na bilo koji način, izričemo dužnu hvalu i preporučujemo ih milosti Božjoj u našim molitvama.

Rekoh, ova crkva je ZAVJETNA. U nju su utkane sve žrtve za Domovinu tijekom cijele povijesti našega naroda. Posebno žrtve iz Domovinskoga rata: Žrtve mladih branitelja (gardista, redarstvenika, policajaca, hosovaca, ratnog zrakoplovstva, vojnika HVO,…), U ovu crkvu utkane su i nevine civilne žrtve (djece: ubijeno – 402. a ranjeno: 1260; stradalo je oko 7.000 odraslih civila; mnoga djeca su ostala bez jednog ili oba roditelja; kolone (preko 300.000) prognanika sa suzama i vrećicom protjerani su iz svojih domova, a iza sebe su ostavili sve što su stjecali cijeloga života…). U ovu svehrvatsku crkvu utkane su i žrtve svih stradalnika koji su ostali bez dijelova tijela ili im je zdravlje teško narušeno od posljedica rata.

Iz svekolikih žrtvi našega naroda, iznikla je ova crkva (GVHKZ) u Kninu, kao znak pobjede nad onima koji su se pucali u mladu hrvatsku državu. Osim što je ova crkva znak pobjede, ona je i zahvala Bogu koji nam je bio na pomoći, i Bl. Dj. Mariji u gotovo golorukoj borbi protiv zajapurenog i oružjem nadmoćnijeg neprijatelja. Ova crkva je nadalje simbol da ćemo čuvati i boriti se za dobrobit Domovine Hrvatske. Domovina se ne čuva samo puškom i silom, Domovina se čuva i vjerom i srcem.

Kao što je želja hrvatskog naroda za slobodom bila jača od bilo kakvog oružja, tako je i ova naša crkva jaka, ponosno stoji poput bijele duhovne tvrđave u kojoj se molimo za blagostanje našega naroda.

Nakon smrti dobrog kralja Zvonimira, 900 godina imali smo Narod, ali nismo gospodarili svojom Zemljom, drugi su nama upravljali.  Ali nakon 900 godina sluganstva, pod vodstvom dvojice Franja: kardinala Kuharića i predsjednika Tuđmana, ponovno je uspostavljena samostalna i neovisna država Hrvata.

Neka Gospa Velikog Hrvatskog Zavjeta potakne naša srca da hrvatski narod raste u brojnosti, blagostanju i jedinstvu. Molimo da u Kninu i cijeloj našoj Domovini bude što manje umiranja a što više rađanja – to je garancija da zaslužujemo Domovinu za koju su mnogi poginuli ili ostali invalidi, i dali svoju mladost.

Crkva GVHKZ okrenuta je prema budućnosti. Želimo da ona uvijek bude i ostane mjesto svehrvatskog okupljanja i mjesto koje nas povezuje u vjeri i rodoljublju. Želimo Domovinu u kojoj nikada više neće biti rata i progona. Crkva GVHKZ u Kninu je spomen našega naroda na slavnu prošlost i pomirišete u vjeri za sretnu budućnost…

Osim što imamo lijepo sazidanu crkvu, ne smijemo zaboraviti da je daleko važnija ŽIVA CRKVA, a to smo svi mi – narod Božji. Neprijatelji su rušili kamene crkve (preko 600 ih je srušeno ili devastirano). Ostajali smo bez ičega na vjetrometini, ali nas je svaki put vjera spasila. To je snaga žive crkve koju nikakva sila ne može ubiti. Živa crkva našega naroda opstala je jer je sazidana na tvrdoj neuništivoj stijeni, a to je Krist. Zato ju vrata pakla nikada neće pobijediti. Snaga žive crkve nije u tome koliko su nam čvrsti zidovi ni temelji zidane kamene crkve.  Snaga Crkve je vjera u Isusa Krista.

Na dan godišnjice posvete crkva, osvijestimo u svojoj glavi da su nam crkve Hram Božji, ali i da smo mi živi hram Božji – ŽIVA CRKVA. Mi se mi živa Crkva, izgrađujemo hram Božji, kako kaže sv. Pavao. Ova crkva je naša duhovna tvrđava i naše utočište u kojima slavimo Boga. Svojim ponašanjem i odijevanjem, čuvamo svetost naše crkve. Isus je rastjerao one koji su židovski hram pretvorili u tržnicu. Očistimo i mi svako nedolično ponašanje iz našega hrama, i svojim ponašanjem čuvajmo njegovu svetost.

Na današnji dan prije 25 godina krenula je veličanstvena Oluja koja je počistila svu prljavštinu i donijela radost slobode. Bog je htio da upravo na ovaj dan (2015.) posvetimo crkvu GVHKZ kao zidani hram koji će nas uvijek sjećati na ponos i slavu našega naroda, ali uvijek okrenuta pogleda u našeg nebeskog Oca.

Molitva za Domovinu

Dođi gospodine
u zemlju Hrvata,
dođi na radost
svega naroda moga ,
dođi nam brzo i zauvijek ostani

Neka prođe vrijeme zavodnika
lažnih proroka
i svih kukavica, izdajica,
krivokletnika,
I svih varalica, otpadnika,
strasnih ubojica,
i svih sluga zloga,
iz naroda moga.

Skini lažne maske
s lica moje zemlje Hrvatske;
nek’ zablista svom ljepotom
i vjerom u Tebe Boga
naroda moga…

Dođi i ostani s nama zauvijek. AMEN

 

 

Ako vam se sviđa ovaj sadržaj, možete ga podijeliti.