Proslava sv. Ante – zaštitnika župe, 13. 6. 2020.

Proslava sv. Ante, zaštitnika župe i Grada Knina

Dana, 13. lipnja 2020. godine svečano je proslavljen zaštitnik župe sv. Ante Padovanskog u Kninu. To je ujedno i dan Grada Knina. Prema običaju, blagdanu je prethodila devetnica koju su predvodili župnik fra Josip Gotovac i župni pomoćnik fra Mario Lemo, a propovijedali su ovogodišnji đakoni (fra Ivo Rastočić, fra Filip Čogelja, fra Slaven Čeko i fra Željko Štrbac).

Na sam dan Zaštitnika služene su svete mise u samostanskoj crkvi u 6, 7 i 8 sati. U 9:30 sati krenula je procesija sa kipom svečeva lika ulicama Grada Knina od crkve sv. Ante do crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, a kip su naizmjenično nosili: vatrogasci, policija, prosvjetni djelatnici, medicinska sestre, vojska i KUD Napredak. Prema slobodnoj procjeni okupilo se oko 1000 vjernika.

Misno slavlje u crkvi GVHKZ predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić koji je u propovijedi naglasio  lik sv. Ante i potrebe da i mi danas, slijedeći njegovo primjer, budemo prepoznatljivi u našem svijetu.

Na završetku misnoga slavlja, župnik se zahvalio Bogu i sv. Anti da današnjem danu, hodočasnicima, biskupu šibenskom mons. Tomislavu, braći svećenicima, pjevačkom zboru, s. Ivani Oltran – orguljšici, gđi Milki Tomić – dirigentici i svima koji su sudjelovali oko organizacije ovogodišnje proslave. Također je čestitao onima koji nose ime sv. Ante u bilo kojoj varijanti, svim Kninjanima i Kninjankama dan grada na čelu s gradonačelnikom Markom Jelićem.

Večernju misu u 19 sati predvodio je župnik fra Josip. Prema tradiciji, na ovoj misi okupe se mlade obitelji s djecom iz Knina i okolnih krajeva: Promine, Kijeva, Vrpolja, Golubića, Kistanja, Vrlike, i dr. Prema slobodnoj procjeni, okupilo se oko 1500 vjernika. Župnik je u propovijedi istaknuo misao o potrebi zaštite prirode na način kako su to sveci činili, a posebno sveti Ante i sveti Franjo. Misno slavlje završilo je blagoslovom ljiljana i djece.

Sveti Ante, moli za nas!

U nastavku pogledajte fotogaleriju.

Dijelite naš sadržaj... Bog Vas blagoslovio!